Een nieuw avontuur: Shanghai
Hallo allemaal,
Hier het eerste berichtje uit Shanghai. Gister zijn we om kwart over 3 vertrokken uit Hong Kong. We zijn hier op de trein gestapt richting Shanghai. De rit duurde maar liefst 20 uur, maar eigenlijk viel het best wel mee. We hadden 2 jonge meiden bij ons in de coupe (de coupe bestond uit 4 bedden). De 1 sprak goed engels en de ander geen woord. We hebben gezellig zitten praten over waar we vandaan kwamen en wat we allemaal gingen doen. Zelf waren ze in Hong Kong geweest om te gaan shoppen. Ze konden alleen niet geloven dat wij zomaar 4 maanden weg konden gaan zonder te werken. Ze vertelde ons dat het in China alleen maar draait om werken om eerst voor jezelf te kunnen zorgen, daarna voor je kinderen en daarna voor je kleinkinderen. We hadden een stille coupe vergeleken met de rest van de trein. Naast ons zat een heel familie in 1 coupe te kaarten terwijl aan de andere kant de hele avond een chinese opera opstond en een vrouw aan het meezingen was. We hebben lekker geslapen (ongeveer 9 uur) wat er voor zorgde dat de reis helemaal niet zolang duurde. Om 11 uur vanochtend kwamen we aan op Shanghai Railway Station.
Hier moesten we eerst langs een paar honden om te kijken of we geen fruit etc bijhadden om daarna onze tas voor de 3de keer door de röntgen te halen. Toen kwamen we bij de immigratiedienst aan. We hadden verwacht dat het lang ging duren en dat we vast allerlei vragen gingen krijgen over wat we kwamen doen etc...maar niets was minder waar. Ze keken even in het paspoort, maakte een foto om deze te vergelijken met het paspoort, we kregen een stempel en klaar waren we.
Daarna kwam de uitdaging om ons hotel te vinden. We kwamen er al snel achter dat bijna niemand engels sprak dus dat we op veel hulp niet hoefde te rekenen. We wisten dankzij wat hulp uit Nederland al naar welk metrostation we moesten gaan (want dat waren we thuis vergeten om uit te printen!!). Daar eenmaal aangekomen zijn we eerst maar wat gaan lopen en we wisten dat het vast ergens in de buurt moest zijn want alles voldeed aan de beschrijvingen. We zitten namelijk in een volkswijk in Shanghai waar een markt is en waar allemaal kleine etenstentjes en winkeltjes zijn.
De straat vinden is echter een ander verhaal, hier staat namelijk alles in het chinees en de vertaalnaam die eronder staat komt nooit overeen met de naam op de kaart, je moet al geluk hebben als het er op lijkt. Gelukkig hadden we de weg ook in het chinees bij dus hebben we maar wat mensen aangesproken en gekeken waar ze heen gingen wijzen. We werden van het kastje naar de muur gestuurd, dan weer naar links dan weer rechtdoor om vervolgens weer juist de andere kant op te gaan. We hebben denk ongeveer 3 kilometer met een zware back-pack op ons rug gelopen.
Uiteindelijk bleek dat we allemaal rondjes rond het hotel hadden gelopen en het al op 100 meter van het metrostation af zat, de hotelnaam stond echter alleen in het chinees op het bord daarom hadden we het gemist. Ook de vrouw van de receptie sprak geen woord engels maar belde hiervoor iemand op die ik aan de lijn kreeg om alles te regelen. We zitten in een hotel maar op een terras waardoor je kamer lijkt op een bungelowpark huisje. Vergeleken met Hong Kong hebben we nu echt een kingsize bed en een kamer om in te dansen.
Nadat we onze zware rugtas eindelijk kwijt waren (want wat werden we nagekeken en uitgelachten daarmee) konden we naar de skyline van Shanghai (Pudong). Wat is het hier koud in vergelijking met Hong Kong....we zijn van 25 graden nu naar 7 graden gegaan....we gaan morgen eerst mutsen en handschoenen kopen!!
Maar goed, de skyline was net als in Hong Kong weer zeer indrukwekkend. Er staan hier minder gebouwen maar zeker wel vreemdere gebouwen. Een zeer bekende is de Pearl TV tower. Een bouwwerk met 3 bollen eraan.
Na de promenade te hebben afgelopen zijn we een wijkje in gegaan waar ze van alles verkochten, echt van alles! Deze wijk is om en in een oude tempel gebouwd waardoor je allemaal kleine winkeltjes hebt maar in de leukste en mooiste gebouwen. We zijn ons ook meteen bewust van het prijsverschil tussen China en Hong Kong. Een souvenir wat in Hong Kong 8 euro kost, kost hier 80 cent.
Een leuk feitje is dat mensen hier alles eten wat op een stokje zit: meloen, fruit in gelei gedoopt, worstje, inktvis, kip een kuiken. Zolang het aan dat befaamde stokje zit zijn er mensen die het kopen en opeten.
We merken ook dat China anders is qua het toestaan van bepaalde zaken. Zo kun je hier nergens in China op Facebook. Ook wat andere websites worden geblokkeerd.
Tot zover ons eerste berichtje uit Shanghai, morgen komen de eerste foto's op de site!
Leuk zo'n trein reis ,hebben jullie nog wat van het landschap gezien onderweg?En kennen jullie al wat chinese woordjes want dat is hier misschien wel nodig.Een leuke tijd in Shanghai.Groetjes Elly
Hoi Elly,
We hebben niet veel van het landschap kunnen zien omdat we voornamelijk hebben geslapen :) Maar in de ochtend toen we nog 2 uur moesten hebben we wel naar buiten gekeken. Chantal heeft een boekje: Hoe en wat Chinees, daar staan de dagelijkse dingen in de Nederlandse en Chinese taal. Bijna niemand spreekt engels maar ik denk dat we ons hier wel gaan redden. Groetjes
Kijk nu gaat het avontuur echt beginnen voor jullie. HongKong was misschien leuk, maar wel het minste (op papier) van de reis. En ik weet hoe het is om onnodig lang te lopen met een backpack op de rug en daardoor door iedereen raar aangekeken te worden haha!! Sterkte en veel plezier nog verder!
Gaaf om jullie belevenissen weer te lezen. Leuk geschreven ook :) Ben benieuwd wat er nog meer op staat en wat jullie nog meer gaan beleven!
Groetjes! XXX
Gaaf om weer wat van jullie belevenissen te kunnen lezen. Leuk geschreven ook :) Ben benieuwd wat er nog meer op staat inmiddels en wat jullie nog meer gaan meemaken ;-)
Groetjes! XXX