Rugby,Lord of the Rings, Zeeleeuwen en zoveel meer.....
Hallo allemaal,
Hier ons eerste verhaal over Wellington. We zijn hier nu 3 dagen en vinden het geweldig. Het is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar toch heb je niet het gevoel alsof je in een hoofdstad bent. Er zijn weinig hoge gebouwen, veel groen en allemaal nog traditionele houten huisjes. Het ligt aan de zee en is omringd met bergen. Kortom we zijn al helemaal verliefd geworden op Nieuw-Zeeland.
De eerste dag zijn we de stad eens goed gaan verkennen. We zijn begonnen in het Te papa museum. Dit is een interactief museum met diverse tentoonstellingen. Eén gaat over alle dieren die in Nieuw-Zeeland leven (een soort natuurhistorisch museum), het ander over vulkanen en nu was er ook een speciale tentoonstelling over aardbevingen. Zoals we al vertelde is het een interactief museum. Zo kun je op een plaat springen om te kijken of je zelf een soort aardbeving kan veroorzaken, in een huisje gaan staan om te voelen hoe het voelt als er een aardbeving is en bijvoorbeeld ook je eigen inktvis maken en die in een digitale 'zee' uitzetten. Ook kon je een foto maken en die vervolgens op een grote wand projecteren, er omheen kon je dan filmpjes laten draaien en andere foto's plaatsen. Na hier een paar uur van alles te hebben gedaan zijn we weer Wellington zelf gaan ontdekken.
We zijn naar de Cable Car gelopen. Dit is een trammetje vergelijkbaar met Hong Kong. Ook deze tram gaat een berg op waarvan je een mooi uitzicht hebt over Wellington. Deze was wel minder hoog, maar het uitzicht was zeker de moeite waard. Ook had je hier nog een cable tram museum en een planetarium. Hier hebben we een film gekeken op een rond doek wat op het dak is gemonteerd. Het lijkt zo of je echt naar de sterrenhemel kijkt, maar in werkelijkheid kijk je dus gewoon naar een film. Daarna zijn we nog even door de botanische tuin gelopen om daarna weer met de tram terug te gaan richting de stad. We zijn daarna langs het water gelopen. Hier zijn musea, het stadshuis en andere gebouwen te vinden. We zijn net zo lang doorgelopen tot we bij het Westpack Stadium uitkwamen. Dit is een rugby stadion. Rugby is een hele populaire sport in Nieuw Zeeland en het landenteam heet: All Blacks. Toevallig zagen we dat er die avond een wedstrijd zou zijn tussen de Hurricanes en de Crusaders. We zijn terug gelopen naar de stad om kaartjes te bemachtigen, maar helaas was alles al dicht. Gelukkig vertelde ze ons dat je gewoon naar het stadion kon gaan en daar kaartjes kon halen.
We hebben eerst een hapje gegeten en toen op naar het stadion.Er stonden lange rijen voor de ticketboxen, maar gelukkig lukte het na lang wachten dan eindelijk om tickets te krijgen. We bleken best goede plaatsen te hebben en je kon dus alles goed zien. Bij rugby zitten alle supporters gewoon door elkaar dus het is niet zoals bij voetbal in Nederland. Dit zorgt echt voor een goede sfeer in het stadion. Wij wisten natuurlijk de spelregels niet, maar gelukkig kwam er soms bij belangrijke gebeurtenissen op het scherm te staan wat er was gebeurd. We kregen bij binnenkomst een vlag van de Hurricanes, dus besloten we maar voor deze ploeg te zijn. Bovendien werden we helemaal opgezweept door de: Here we go Hurricanes wat uit de speakers knalde. Ze hebben uiteindelijk met 14-42 verloren. De sfeer in het stadion is alleen zo geweldig. Elke keer als de thuisploeg scoort gaat de muziek hard aan en komen er vlammen uit palen naast het veld. Ook brak er tijdens de wedstrijd een kleine vechtpartij uit waarna het liedje: where is the love werd gedraait. Maar ook als bijvoorbeeld het uitteam scoort gaat de muziek hard aan.
De dag erna hebben we de Lord of the Rings filmtour gedaan. Deze tour duurt de hele dag en brengt je naar locaties om Wellington waar de film is opgenomen. Alles is in de originele staat terug gebracht en je ziet dus weinig ervan terug, maar omdat ze allemaal screenshots meenemen kun je precies zien hoe alles er nu uitziet en hoe het in de film eruit ziet. Eerst zijn we naar Mount Victoria gegaan hier heb je een prachtig uitzicht over Wellington. De gids zorgt er ook nog voor dat je helemaal in de film wordt meegenomen. Je moet net als de karakters in de film plaatsnemen in bijvoorbeeld een boom of door een stuk tuin lopen. We waren maar met 3 mensen en gelukkig had de andere jongen die meeging de film maar één keer gezien. Dus wist hij er ook niet super veel van. We moesten op een gegeven moment met 3 een paard nadoen omdat dit mooi was voor de foto en uiteindelijk is het inderdaad best een mooie foto geworden. Dit was namelijk de plek waar één van de dark knights uit de film stond toen Frodo achter een boom wegdook. (voor de mensen die de film kennen). Ook zijn we in de Wet Cave geweest. Hier maken ze alle toebehoren en decors voor de film. Je mag niet in de workshops zelf kijken omdat alles geheim moet blijven, maar ze hebben een klein museum ingericht waar je wel in kunt. Hier staat oa het pak van de Nazguhl, een levensecht standbeeld van de leider van de orks en natuurlijk: smiegel. Daarna kwamen we langs de productiestudio van Peter Jackson (de regisseur van de film). Hij is momenteel bezig met het monteren van De Hobbit. De film die in november in de bios uitkomt. Zijn auto stond op de oprit, dus hij was aanwezig. We zijn hierna nog doorgereden naar de filmstudio en we konden nog een stuk van de set van de hobbit zien. We konden even snel foto vanuit de auto maken, maar we moesten uitkijken omdat overal securitycameras hangen. Daarna zijn we gaan kijken waar Peter Jackson woont. Hij heeft 13 huizen op het noordereiland waarvan één complex van 20 miljoen waar je niet dichtbij in de buurt kan komen. We hadden echt veel geluk want net toen we in de buurt van één van zijn huizen waren kwam hij met zijn auto langsgereden. We herkende hem meteen omdat we net nog hem op de film hadden gezien in het Wet Cave museum. De gids zelf werd zelfs enthousiast want dit was hem ook nog nooit gebeurd. Daarna zijn we nog een bezoek gaan brengen aan het Roxy Theater. Hier hebben ze een hele mooie oude bioscoopzaal en een mooie muurschildering. (dit hoorde niet bij de tour, maar onze gids was een beetje een rare en nam ons mee naar allemaal plekken waar je eigenlijk niet mocht komen, we waren tenslotte toch maar met 3).Het was zeker een geslaagde dag en hebben ook meteen veel van de natuur van Nieuw Zeeland gezien.
Vandaag hebben we een windmolen en zeeleeuwen tour gedaan. Dit was echt fantastisch. We gingen over een priveland met windmolens door allemaal schitterende bergen. De wegen waren onverhard en enorm kronkelig en er lagen veel losse stenen, maar dit zorgde wel voor een beetje spektakel. Elke bocht die je nam zorgde voor een nog mooier uitzicht. Want alle bergen hier zijn groen met soms een vallei met schapen of geiten erin en dan met een mooie en ruige kustlijn erachter. Nadat we over de bergen waren gereden kwamen we aan bij de zeeleeuwen. Ze waren erg rustig dus konden we tot ongeveer 6 meter ze naderen. Meestal als je te dichtbij kwam hobbelde ze gewoon naar achter, maar de gids vertelde wel dat je moest uitkijken want ze kunnen heel hard bijten, vooral als er jongen bij zijn. Dit waren alleen mannetjes want die waren door hun vrouwen de deur uitgezet. Dit gebeurd wanneer de vrouwtjes jongen krijgen dan zijn de mannen niet meer welkom. Ook lag er nog een dode zeeleeuw die waarschijnlijk door een ziekte was overleden hij had namelijk geen bijtsporen. Er komen namelijk wel orka's en haaien in het gebied daar voor. Smiddags waren we weer terug in Wellington en hebben we nog even wat foto's gemaakt van wat bekende gebouwen.
Morgen vertrekken we naar Napier. Dit is een plaatsje aan de oostkust van Nieuw- Zeeland. Hier staan veel gebouwen in Art Deco stijl en ook zijn er in de buurt veel wijngaarden. We hebben hier 2.5 dag en daarna vertrekken we alweer naar onze volgende bestemming.
De foto's van onze avonturen in Wellington staan inmiddels ook online!
Ook willen we iedereen bedanken die ons fotoruimte heeft gegeven, voorlopig hebben we meer dan genoeg maar we zijn er zeker heel blij mee!!:)
Groetjes
Hej Chantal en Robbin,
wat leuk dat jullie ook verliefd zijn geworden op NZ. Een stuk relaxer dan het drukke Azie, dat zullen jullie ook wel vinden. Dhaka is nog steeds druk, drukker, drukst en erg heet...maar vind het nog steeds super hier. Wellington vond ik trouwens ook echt een super leuke stad. Gaaf dat jullie naar rugby wedstrijd zijn geweest, dat heb ik daar dan weer nooit gedaan. Veel plezier in Napiers.
groetjes, Imke
Lekker impulsief van jullie om een wedstrijdje mee te pakken, het is toch ook een stukje cultuur.
En Chantal........het is SMEAGOL!! Niet Smiegel! Hahah.
Zucht, wat had ik daar bij willen zijn zeg. Had waarschijnlijk meer kunnen vertellen dan die gids.
Geweldige belevenissen weer om te lezen :) Die zeeleeuwen kijken moet ook echt fantastisch zijn! Gaan jullie ook nog de zee op? Orka's kijken enzo? Jullie treffen het tot hiertoe ook wel, met die gids dat off the road dingen laat zien, Peter Jackson die voorbij komt enz :) Groetjes en nog veel plezier daar! xxx
@ imke: thanx voor je berichtje vanuit Bangladesh..en ja het is rustiger, maar soms missen we de gekken chinezen wel hoor haha. Zorgden wel voor wat vermaak af en toe...maar ik wist helemaal niet dat jij ook in nieuw-zeeland was geweest..shame on me....
@remona: we gaan in bay of islands de zee op. Daar zullen we geen orka's spotten dat kan alleen op het zuidereiland, maar daar zullen we in ieder geval wel dolfijnen zien, iets wat ik al jaren wil, dus dat komt zeker goed uit! kan er ook mee zwemmen, maar wij kiezen om dat niet te doen, vind dat je die beesten moet laten hoe ze zijn....
Hoi,
Leuk om al jullie verhalen te lezen en de foto's te zien. Heel mooi
Groetjes van ons allemaal