craroundtheworld.reismee.nl

Een blik in het verleden van China

Hallo iedereen,

De afgelopen dagen zijn we in het verleden van China gedoken. We hebben de verboden stad bezocht, een aantal tempels en vandaag zijn we naar het zomerpaleis geweest.

We zijn woensdagochtend eerst heel vroeg opgestaan om naar het mausoleum van Mao Zedong te gaan kijken. Hij ligt hier al 30 jaar opgebaard. De veiligheidseisen zijn zeer streng, maar gelukkig wisten we al dat we alleen een paspoort mee moesten nemen en de rest thuis laten. Je mag namelijk absoluut geen tassen mee naar binnen nemen, ook geen kleintjes en ook geen camera's etc. Op het plein van de hemelse vrede aangekomen, wisten we meteen waar we moesten zijn, we zagen de rij namelijk al van ver staan. We waren er al om 8 uur maar zelfs toen al stonden er 1000 mensen te wachten. We zijn netjes achteraangesloten en stapje voor stapje kwamen we binnen een uur binnen. Natuurlijk niet zonder nogmaals langs de security te zijn gegaan. Je komt binnen en ziet eerst een groot beeld van Mao waar veel bloemen bij worden gelegd, daarna loop je langs zijn kist. Het is verboden om stil te staan en je bent er dan ook weer binnen 20 seconde buiten. Wij hebben hem iets langer kunnen zien, omdat mensen voor ons wel stil gingen staan, maar die werden meteen door de security hardhandig naar buiten gewerkt.

Daarna zijn we onze spullen in het hotel gaan ophalen en zijn we de rest van de verboden stad gaan ontdekken. Je kunt de verboden stad zien als een hele grote tempel met het ene gebouw na het andere met daar omheen veel muren. Het is raar om er te lopen en te bedenken dat dit 500 jaar lang afgesloten is geweest voor de 'normale' mens. Alleen mensen van adel mochten naar binnen. Het is vooral heel groot, maar echt veel is er niet te zien, alles lijkt op elkaar. We hebben wel nog 2 extra dingen bezocht. Een expositie over klokken waar je echt de meest vreemde klokken aantrof, wat erg grappig was om te zien en de 'schatkamer' van de verboden stad. Hier kon je wat oude stukken uit de tijd van de keizers bewonderen.

Aangezien de dag ervoor er best had ingehakt, besloten we het donderdag wat rustiger aan te doen. We gingen naar het: Temple of heaven Park. Dit is een heel mooi park aan de noordkant van Beijing waarin een heel bijzondere 'tempel' staat. Het is niet echt een tempel, maar meer een groot altaar. Het bijzondere aan dit gebouw was dat het helemaal rond was, terwijl de normale tempels hier allemaal hoekig zijn. Je kon hier ook nog een stuk over een muur lopen en in het park zelf genieten van mensen die aan het badmintonnen, vliegeren of sporten waren. Eén man kreeg nog een bijzondere behandeling tegen zijn rugpijn en moest heel hard tegen een boom aan gaan staan schuren. Na nog een aantal van deze rare taferelen gezien te hebben zijn we weer in de metro gestapt naar onze volgende stop: de Yonghegong Lama Temple. Dit is één vande grootste tempels van Beijing en dat zie je. Overal staan bussen met toeristen met petjesen de begeleidstermet een vlaggetje. Dit zijn allemaal chinese toeristen die als schapen achter het vrouwtje met het vlaggetje aanlopen en al in paniek raken als ze zelfstandig naar de wc moeten, opzich best grappig om te zien. Bij de ingang kregen we een toegangsticket met cd-rom (ja ze worden echt modern). De tempel zelf was zeker mooi om te zien vooral één hal waarin een beeld staat, dat in het Guinessbook of records staat. Ditbeeld is namelijk uit 1 stukuit een boom gesneden en is 26meter hoog. Na het bezoek zijn we nog even door een Huntong gelopen (dit is een oude chinese wijk met kleine huisjes) om vervolgens een hapje te gaan eten en daarna te gaan lopen over de avondmarkt. Hier kun je alles eten wat je maar wilt. Schorpioenen,spinnen,slangen,kevers, sprinkhanen alles netjes aan een stokje geregen en klaar om er een hap van te nemen. Wij hebben netjes bedankt, zelfs toen we het gratis kregen aangeboden en hebben met verbazing staan kijken hoe andere mensen het wel op aten.

Vandaag kwam voor ons wel een hoogtepunt tot nu toe in Beijing en dat was een bezoek aan het zomerpaleis. Dit ligt net buiten de stad om het Kumming meer. Het bestaat uit diverse delen. Een hele grote heuvel met daarop het paleis zelf. Dit zijn diverse verblijven met daarom heen kleine huisjes gebouwd. Een hele mooie vijver met daarom heen typisch chinese huisjes. Het meer zelf, met daaromheen een heel looppad met de vreemdste bruggetjes en nog een apart eilandje wat in het water is gebouwd met de beroemde 17 bogenbrug. We hebbren hier de hele dag rondgelopen en nog niet alles gezien. We zijn wel helemaal langs het water gelopen (zon 7 km) want de veerboten vaarde niet omdat het te hard waaide. Dit hebben we gemerkt ook. We moesten af en toe wegduiken voor takken die naar beneden kwamen en op de bruggetjes konden we nauwelijks blijven staan. Dit mocht de pret alleen niet drukken want het was echt schitterend daar.

Begin volgende week gaan we een bezoek brengen aan de chinese muur en dit weekend gaan we nog wat kleine dingen bezoeken.

We plaatsen dadelijk nog wat foto's van de afgelopen dagen, helaas is de verbinding hier niet zo snel, dus het kan even duren voor deze er allemaal opstaan.

Groetjes vanuit Beijing, waar het als het goed is maandag ook 18 graden gaat worden :)

Sam

Ah stelletje watjes!! Sprinkhaan en schorpioen is daar heel goed te eten en is helemaal niet vies! Okay spinnen komen tijdens het slapen al me strot in (of is het toch een broodje aapverhaal?), maar als er een lekkere zoete laag overheen WHY NOT??

robbin en chantal

Nou sam, zit geen zoet laagje overheen hoor, puur natuur en het beweegt soms zelfs nog....

Remoon

Haha toch fijn dat ze ook pizzahut en Mc Donalds hebben in China ^^ Is geen urban legend trouwens, we eten per jaar echt wel een aantal insecten in onze slaap.. :-) Geweldige belevenissen weer hoor, wou dat ik het met eigen ogen kon zien! ;-)

XXX